مصالح بسیار زیادی در دسترس هستند که در ساختمان های مختلف می توان به کار برد. هر کدام از انواع مصالح نمای ساختمان مزایا و معایب متفاوتی دارند. با توجه به این فاکتورها در این نوشتار قصد داریم ۸ نوع متریال کاربردی در نمای ساختمان های تجاری، مسکونی و ویلایی را با هم مرور کنیم.
یکی از مصالح قدیمی و پرکاربرد بشر از برای ساخت نمای خانه سنگ است. از این متریال می توان برای نمای ساختمان نیز استفاده کرد. سنگ ها با تنوع زیادی در جنس، رنگ و طرح در بازار وجود دارند. به همین دلیل دست شما را در انتخاب نمونه بهتر و مناسب باز می گذارند.
البته هر کدام از انواع سنگ های نما خصوصیات منحصر به فرد خود را دارند که باعث می شود به عنوان مصالح نمای ساختمان، مناسب منطقه یا ساختمان خاصی باشند.
از سوی دیگر این متریال مزایای متفاوتی مانند مقاومت و استحکام بالا در برابر رطوبت و گرد و غبار دارد. همچنین تا حدود زیادی می تواند شرایط دمایی نامساعد را تحمل کند.
مجموع این مزایا باعث می شود که ساختمان نماکاری شده با سنگ ظاهری مرتب و تمیز داشته باشد. در نتیجه اقبال زیادی به سمت این متریال نمای ساختمانی وجود دارد.
اگر طراحی و اجرای نمای سنگی ساختمان به روش درست انجام شود و از سنگ مرغوب و با کیفیت استفاده شود، عمر نما تا میزان زیادی افزایش می یابد. همچنین با توجه به مزایای بی شمار، از این متریال می توان برای نمای ساختمان مسکونی، تجاری و یا ویلایی استفاده کرد.
این نوع مصالح نمای ساختمان قدمت طولانی دارد و هنوز هم با استقبال زیادی مواجه می شود. قیمت مناسب این متریال نسبت به سایر مصالح نما باعث اقبال افراد زیادی به سمت آن می شود. البته با انجام برخی خلاقیت ها می توان نمای مدرن و شیکی ایجاد کرد و نیازی به تکرار روش های سنتی نیست.
آجر به دلیل برخی مزایا مانند حس گرم و تناسب زیاد با معماری، برای نمای ساختمان ویلایی گزینه مناسبی است. از طرف دیگر اجرای این نما نیاز به مراقبت و نگهداری خاصی ندارد و عمر مفید بالایی دارد.
همچنین ساختار طبیعی آن یک حامی قوی از محیط زیست است و عایق صوتی و حرارتی مناسبی به حساب می آید. علاوه بر این موارد، این ماده از اتلاف انرژی تا حدود زیادی جلوگیری می کند.
پنل های سیمانی متریال جدیدی هستند که به عنوان مصالح نمای ساختمان کاربرد دارند. این پنل ها در ساختار خود دارای فیبر هستند و مقاومت بسیار خوبی نسبت به چوب و سیمان دارند.
علاوه بر آن ظاهر زیبا و مرتب این متریال می تواند نمای زیبا و خاصی به ساختمان بدهد. به همین دلیل اجرای این پنل ها به عنوان نمای ساختمان ویلایی روح سرزندگی و شادابی را به ساختمان القا می کند.
البته این متریال صرفا برای برای نمای ساختمان های ویلایی کاربرد ندارد. با توجه به اینکه فایبر سمنت برد در طرح های متفاوت مانند طرح چوبی، آجری و… ساخته می شود، می توان از آن برای نمای ساختمان های مسکونی و تجاری هم استفاده کرد.
این پنل های سیمانی مزایای بی شماری دارند. مقاومت خمشی بالا در برابر خیس شدن، پوسیدگی و تبله شدن یکی از این موارد است.
به همین دلیل محیط های با دمای مرطوب مانند شمال کشور و یا در قسمت های مرطوب خانه مانند حمام، سرویس بهداشتی و آشپزخانه می توان از این پنل ها استفاده کرد؛ به طوری که نسبت به کاشی و سرامیک مزیت نسبی دارند.
اکثر ساختمان های تجاری، اداری و فروشگاه ها از شیشه های رنگی برای نمای ساختمان استفاده می کنند. البته این نما نیاز به یک چارچوب مناسب دارد تا صفحات شیشه در آن قرار بگیرد. علاوه بر آن کیفیت شیشه نیز بسیار مهم است.
با توجه به اینکه شیشه به عنوان مصالح نمای ساختمان به کار می رود، باید کیفیت بالایی داشته باشد. این کیفیت شامل مقاومت در برابر ضربه و شکستگی، عایق بودن و جلوگیری از ورود اشعه ی مضر خورشید است.
از این متریال در بیشتر مواقع به عنوان نمای ساختمان تجاری و فروشگاهی و اداری استفاده می شود. البته در کشورهای اروپایی در برخی آپارتمان های مسکونی برای نمای بیرونی به وسعت زیاد شیشه به کار می رود. اما این مدل نمای ساختمان مسکونی در ایران و برای آپارتمان ها متداول نیست.
هرچند می توان برای نمای پنت هاوس از نمای شیشه استفاده کرد. همچنین برخی از ساختمان های ویلایی نیز از شیشه به عنوان نما استفاده می کنند.
نمای شیشه از مزایایی مانند سرعت اجرایی کار، قابلیت ترکیب با سایر مصالح، ترمیم سریع، تنوع در رنگ و ابعاد برخوردار است. همچنین این امکان را برای افراد داخل ساختمان فراهم می کند تا بتوانند به نمای بیرونی دسترسی کامل داشته باشند.
یکی از شرکت های تولیدی مصالح ساختمانی ترکیه استفاده از دانه های سرامیکی و مرمری را به عنوان نمای ساختمان را پیشنهاد داد. به همین دلیل نام این متریال نما یک کلمه ترکی و با نام مونولیت ( بایرامیکس ) است.
در این متریال سنگ های ریز گرانیتی، مرمری و سرامیکی با کمک چسب های طبیعی و مصنوعی با هم ترکیب می شوند. بعد از اینکه مواد کاملا خشک شد، در اندازه و ابعاد دلخواه برش زده می شود.
این روش جالب، تنوع رنگی بسیار بالایی ایجاد می کند. علاوه بر آن اجرای آن آسان و سریع است و مقاومت بسیار خوبی در برابر شرایط جوی نامساعد دارد. در کنار این مزایا باید قیمت مناسب و سهولت نصب متریال را هم در نظر داشت.
از این متریال می توان برای نمای ساختمان های اداری، تجاری و حتی مسکونی استفاده کرد.
از جمله انواع مصالح نما ساختمان که مدرن و جدید محسوب می شوند، کامپوزیت ها هستند. این مواد که از جنس پلی اتیلن ساخته می شوند، قابلیت شکل پذیری بالایی دارند. نمای ساخته شده با کامپوزیت توسط لایه های آلومینیوم پوشش دهی می شود و مقاومت بسیار بالایی دارد.
این متریال به خوبی عایق صدا و حرارت است و گزینه مناسبی برای نمای ساختمان مسکونی و تجاری محسوب می شود.
عمر مفید بالا، وزن کم و سبک، اجرای سریع، قابلیت درخشندگی ورق های آلومینیومی و تنوع رنگ از جمله مزایای این متریال نما محسوب می شود.
در طراحی و دکوراسیون داخلی سرامیک کاربرد بسیار زیادی دارد. در گذشته نیز ساختمان های مسکونی با کمک سرامیک نما می شدند. در حال حاضر این متریال با تنوع در طرح، رنگ و سایز تولید می شود و از آن می توان برای نمای ساختمان تجاری، اداری و مسکونی استفاده کرد.
این نوع مصالح نما مقاومت و استحکام بسیار خوبی دارد و عایق خوبی در مقابل صوت، حرارت و رطوبت محسوب می شود.
چوب یکی از مواد طبیعی است که عایق مناسبی در برابر گرما و سرما است. این متریال سرعت اجرای بسیار بالایی دارد و یکی از دوستداران محیط زیست است. با اجرای این متریال در نمای ساختمان ویلایی و مسکونی می توان نمای زیبا، طبیعی و خاصی ایجاد کرد.
در گذشته نماهای چوبی مقاومت بسیار کمی در مقابل حشرات موذی، رطوبت، کپک و قارچ داشتند. اما در حال حاضر کاربرد مواد شیمیایی خاص بر روی چوب نما این متریال را در مقابل رطوبت، انواع حشرات و کپک محافظت می کند؛ در نتیجه عمر مفید بالایی دارد.
در کنار این مزایا باید قیمت مناسب اجرای نمای چوبی را یادآور شد. این متریال نسبت به انواع مصالح نمای ساختمانی قیمت بسیار کمتری دارد و حسی از آرامش و طبیعی بودن را به شما القا می کند.