یکی از کاربردهای زغال در تولید خمیر دندان بوده است.این نوع خمیر دندان به دلیل وجود زغال فعال در ترکیبات خود، به رنگ مشکی است.
از مهم ترین ویژگی این خمیر دندان می توان به خاصیت سفیدکنندگی آن اشاره کرد.
افرادی که دوست دارند همیشه دندان هایی سفید و براق داشته باشند، از این نوع خمیر دندان استفاده می کنند. هر محصول بهداشتی به نوبه خود دارای مزایا و معایبی است که لازم است قبل از استفاده در مورد این مزایا و معایب بررسی شود.
برای استفاده از این خمیر دندان، بهتر است با یک دندانپزشک یا متخصص بهداشت دهان و دندان مشورت شود.
این نوع خمیر دندان دارای ترکیبات خاص و منحصر به فردی است و ترکیباتی متفاوت تر از دیگر خمیر دندان ها دارد. هریک از این ترکیبات فواید و اثرات ویژه ای روی دندان ها می گذارد. برخی از این اثرات خوب و مفید هستند و برخی دیگر باعث خرابی دندان در طولانی مدت می شوند.
مواد تشکیل دهنده خمیر دندان زغالی عبارتند از:
زغال فعال یکی از ترکیبات شیمیایی ماده کربن است. از زغال فعال بیشتر در تصفیه آب استفاده می شود. در تمامی خمیر دندان های زغالی از این ماده استفاده می شود.
زغال فعال قابلیت بسیار بالایی در جذب مواد غذایی و باکتری ها دارد. در واقع زغال فعال مانند یک آهن ربا در این خمیر دندان عمل می کند.
جوش شیرین یکی از مواد طبیعی است که خاصیت سفیدکنندگی دارد. خمیر دندان های زغالی با داشتن جوش شیرین، عمل سفیدکنندگی دندان ها را چند برابر افزایش می دهند.
باید توجه داشت در صورتی که مینای دندان آسیبب دیده باشد، نباید از این خمیر دندان استفاده شود. جوش شیرین آثار مخربی روی مینای آسیب دیده خواهد گذاشت.
خشت بنتونیت نوعی ریزدانه های رسی است. این ماده باعث جدا کردن باکتری ها و پلاک ها از روی دندان می شود. وجود ماده خشت بنتونیت در داخل ترکیبات این خمیر دندان به عنوان جرم گیر دندان عمل می کند.
نام دیگر زایلیتول، الکل بلورین است. این ماده از درخت توس و دیگر گیاهان حاصل می شود و طعمی شیرین دارد. وجود این ماده در این خمیر دندان باعث شیرین شدن این خمیر دندان می شود.
از آن جایی که ماده زایلیتول با گذشت زمان به اسید تبدیل نمی شود، ماده ای بی خطر برای دندان و دهان محسوب می شود.
برای کاهش دادن عوارض جانبی این نوع خمیر دندان ها در ترکیبات اولیه آن از روغن های گیاهی استفاده می شود. روغن های گیاهی مانند نعناع و روغن درخت چای بسیار مفید هستند. این روغن ها از بروز حساسیت و آسیب های مینای دندان تا حدی جلوگیری می کنند.
معمولا برای طعم دار کردن بیشتر خمیر دندان ها از نعناع استفاده می شود. نعناع عطر و بوی بسیار دلپذیری به دهان می بخشد. در ترکیبات برخی از خمیر دندان های زغالی برای طعم دار کردن خمیر دندان از اسید سیتریک استفاده می شود. این ماده در طولانی مدت به دندان ها آسیب می رساند.
همان طور که قبلا اشاره کردیم این خمیر دندان خاصیت سفیدکنندگی بسیار بالایی دارد. به همین دلیل لکه های موجود در سطح دندان ها مانند لکه حاصل از نوشیدن قهوه را به سرعت از بین می برد.
سایر مزایای خمیر دندان زغالی عبارتند از:
در صورت تصمیم به استفاده از این خمیر دندان باید از نظر و توصیه های دندان پزشکان کمک گرفته شود. با مراجعه به دنداپزشک و انجام معاینات لازم روی دندان ها، می توان در مورد مصرف خمیر دندان زغالی با اطمینان بیشتری تصمیم گرفت.
برای برخی از دندان ها به دلایل شرایطی که مینای دندان دارد، نمی توان از این نوع خمیر دندان استفاده کرد. دندانپزشکان توصیه می کنند برای تمیز کردن و از بین بردن لکه های روی دندان ها از جرم گیری و روش های تخصصی دندانپزشکی استفاده شود.
در روش های تخصصی علاوه بر سفید شدن سطح دندان، لایه های زیرین مینای دندان نیز سفید و تمیز می شوند. استفاده از این نوع خمیر دندان برای هر نوع دندانی توصیه نمی شود.
به هنگام استفاده از این خمیر دندان باید نکات مهمی رعایت شوند. رعایت کردن نکات زیر باعث کاهش عوارض ناشی از استفاده از این خمیر دندان خواهد شد.
منبع: نخ دندان مینا