رعایت بهداشت دهان و دندان امری کلیدی در سلامت دهان و دندان است. این موضوع ارتباط مستقیمی با بالا رفتن اعتماد به نفس، کمک به گوارش بدن و جلوگیری از عفونت های دهان و دندان دارد
در این مقاله به بررسی علت ها، عوارض و نیز روش های درمان دندان لق می پردازیم. با ما همراه باشید.
دندان های سالم قوی و محکم هستند، لق شدن دندان یکی از شایع ترین مشکلاتی است که انسان ها پس از عبور سن جوانی با ان مواجه می شوند.
لق شدن دندان زمانی اتفاق می افتد که دندان پشتیبانی خود را از دست می دهد و به ارامی از لثه و استخوان جدا می شود و کوچک ترین لمس ممکن است باعث حرکت دندان از جای خود، کنده شدن و افتادن دندان شود.
لق شدن دندان باعث سختی و مشکل در خوردن و یا جویدن مواد خوراکی می شود.
داشتن دندان لق نشانه ای نیست که به سادگی از کنار آن بگذرید. این امر می تواند به معنای وجود موارد جدی تر در مورد سلامت دندان و دندان پزشکی باشد که در نهایت نیاز به مراقبت های حرفه ای دارد که تنها یک دندان پزشک می تواند ارائه دهد.
نکته ای مهم
در ادامه به بررسی دندان لق در کودکان و بزرگسالان می پردازیم. اما منظور از دندان لق در کودکان افراد با دندان های شیری و منظور از بزرگسالان افراد با دندان های دائمی است.
در این باره فرد 9 ساله با دندان های دائمی هم جزو بزرگسالان محسوب می شود.
دندان لق در کودکان اغلب نشانگر عبور از یک گذرگاه است و بر خلاف بزرگسالان مشکلی تلقی نمی شود.
لق شدن دندان ها در کودکان خبر از رشد دندان های دائمی و همیشگی است.
دندان شیری مدتی پس از لق شدن در اثر ضربه ای کوچک مانند گاز زدن می افتد اما اگر دندان های شیری لق شوند و نیافتند باعث می شود دندان های دائمی که در حال رشد هستند از شکل درست و مرتب خود خارج شوند و کج رشد کنند.
برای جلوگیری از این مشکل و رشد کج دندان ها والدین می توانند کودکان خود را به نزد پزشک متخصص برده و از پزشک بخواهند که دندان لق شده را بکشد.
البته لق شدن دندان در کودکان تنها به دلیل رشد دندان دائمی نیست گاهی هنگام بازی یا اتفاقاتی دیگر به دندان آن ها ضربه وارد میشود و لق میشود و یا میشکند در ان هنگام حتما برای جلوگیری از عفونت های احتمالی به پزشک مراجعه کنید.
وقتی فرد به بزرگسالی رسید ،یک دندان لق دیگر یک اتفاق طبیعی و بدون مشکل نیست و داشتن یک دندان لق می تواند یک وضعیت نگران کننده باشد.
زیرا دندان های بزرگسالان دائمی هستند و برای ماندگاری همیشگی طراحی شده اند و در صورت لق شدن ، آسیب دیدن و افتادن دیگر جایگزینی به صورت طبیعی برای ان وجود نخواهد داشت.
عوامل زیر اغلب در لق شدن یک یا چند دندان نقش دارند:
این بیماری ها که اکثرا در اثر عادت های بهداشتی ضعیف دندان ایجاد می شوند عبارت اند از:
افزایش سطح استروژن و پروژسترون در دوران بارداری می تواند بر استخوان ها و بافت های دهان تاثیر بگذارد. داشتن بیشتر این هورمون ها میتواند پریودنتیم ( مجموعه ای از استخوان ها و رباط ها که از دندان ها حمایت میکنند و ان ها را در جای خود نگه می دارند) را تغییر دهد.
تغییرات و شل شدن دندان ها پس از بارداری بر طرف می شود و دلیلی برای نگرانی نیست.
ضربه به صورت در هنگام ورزش یا تصادف رانندگی می تواند به دندان ها و بافت اطراف آن آسیب برساند و در نتیجه باعث شکسته شدن یا لق شدن دندان می شود.
سنگ زدن (ضربه دندان ها به هم) یا چسباندن به طور ناخود آگاه در نهایت میتواند به دندان های شما آسیب برساند و عوارض دیگری مانند سردرد و درد صورت را ایجاد کند.
این بیماری تمام استخوان های بدن را آسیب پذیر میکند و در رابطه با استخوان های دندان هم همین گونه است. پوکی استخوان باعث میشود با کمترین ضربه، دندان لق شده و آسیب ببیند.
گاهی اوقات ممکن است هنگام خوردن اجیل پسته یا فندق در بسته را با دندان مان بشکنیم که این کار شدیدا به دندان آسیب میزند و باعث لق شدن آن می شود.
روش های پیشگیری
دلایل زیادی برای لق شدن دندان وجود دارد. اما میتوانیم بگوییم مهم ترین آنها بیماری ها و عفونت های لثه و دندان است.
بنابراین اگر بهداشت دهان و دندان را رعایت کنیم و به صورت درست و اصولی از مسواک و نخ دندان استفاده کنیم، تا حد زیادی احتمال بروز این مشکل را میگیریم.
چگونه میتوانیم یک دندان لق را تقویت کنیم؟ آیا اصلا این کار امکان پذیر است که دندانی که شل شده را تقویت کرد و به حالت عادی بازگرداند؟
خوشبختانه این امر به راحتی امکان پذیر است و با تقویت لثه و دندان ها می توان دوباره استحکام را به دندان ها بازگرداند.
با توجه به حساسیت بالای دندان های لق ، به طوری که اگر درست و اصولی درمان نشود ممکن است به افتادن دندان منجر شود، باید حتما درمان توسط پزشک متخصص صورت گیرد و از خود درمانی پرهیز کرد.
اما اگر در گردش ، سفر یا شرایط دیگر ضربه ای به دندان شما وارد شد و بلافاصله امکان مراجعه به دندان پزشک را نداشتید، میتوانید از روش های زیر که باعث ثابت ماندن دندان ها به صورت موقت میشود استفاده کنید:
همانطور که اشاره شد، دندان سالم، محکم و زیبا سبب بالا رفتن اعتماد به نفس، گوارش بهتر بدن و جلوگیری از بروز عفونت های دهان و دندان می شود. یکی از مشکلات شایع مربوط به دندان ، لق شدن و در نتیجه افتادن آن است که بسیار در زیبایی صورت ما نقش دارد.
لق شدن دندان زمانی اتفاق می افتد که دندان پشتیبانی خود را از دست می دهد و از لثه و استخوان جدا می شود. در این حالت کوچک ترین فشار به دندان لق باعث تکان خوردن دندان از جای خود و جدا شدن آن از لثه می شود.
لازم به ذکر است که دندان لق در کودکان و بزرگسالان کاملا متفاوت هستند. به طوری که این امر در کودکان اغلب مشکلی قلمداد نمی شود (البته اگر این امر به دلیل رشد دندان های دائمی باشد). اما در بزرگسالان یک مشکل اساسی است که دلایلی مانند بارداری، بیماری های لثه، ضربه و … دارد.