تحلیل استخوان فک چیست؟


در این عارضه لثه قسمتی از استخوان فک را نمی پوشاند، احتمال بهبود از آن کم است و اگر بیش از هشت هفته تداوم یابد تحلیل استخوان فک رخ داده است.

وقتی استخوان بدون پوشش می ماند ، خون به آن نمی رسد و به تدریج تحلیل می رود. این مشکل اغلب نتیجه عمل جراحی دندان مانند کشیدن آن است یا ممکن است در اثر رشد استخوان در سقف یا قسمت های داخلی دهان خود به خود ایجاد شود.استئونکروز فک در بیماران مبتلا به عفونت ویروس زونا ، کسانی که تحت پرتودرمانی سر و گردن هستند، افرادی که عفونت استخوان دارند و بیمارانی که برای درمان به طور مداوم از داروهای استروئیدی استفاده می کنند رخ می‎دهد.

بیمارانی که برای کاهش خطر شکستگی استخوان از داروهای ضد جذب استفاده می کنند نیز در خطر ابتلا به این عارضه قرار دارند.چرا این بیماران دچار تحلیل استخوان فک می شوند ناشناخته است. علت آن شاید کاهش توانایی استخوان در خود ترمیمی ، کاهش تشکیل عروق خونی یا اثرات احتمالی عفونت باشد.


علائم تحلیل استخوان و نشانه های آن

علامت اصلی ONJ ، قرار گرفتن فک پایین یا بالا در معرض هوا از طریق صدماتی است که به واسطه آن ها لثه شکافته شده و استخوان نمایان می شود. فرآیند تحلیل به صورت تدریجی رخ می دهد و بهترین راه برای تشخیص آن مراجعه به دندان پزشک است. با وجود این ، ممکن است علائم زیر را قبل از شدت یافتن این مشکل ، تجربه کنید.

  • لثه و حفره های دندان بعد از درمان بهبود نمی یابند.
  • لقی دندان
  • اگر فرد دهان خود را باز کند، استخوان ها را می توان دید.
  • درد ، تورم و علائم عفونت در لثه
  • قرمزی و حساسیت
  • احساس بی حسی و سنگینی در فک
  • تنفس بد
  • مشکل در خوردن و آشامیدن
  • بوی بد دهان

در صورت تشدید عارضه تغییراتی در صورت ، جویدن و تکلم روی می دهد. ایجاد چین و چروک در اطراف لب ، ناتوانی در ادای صحیح کلمات به علت از دست دادن دندان های قدامی از جمله سایر علائم تحلیل استخوان فک هستند.


دلایل تحلیل استخوان فک

استخوان ها و مغز استخوان بدن انسان از سلول هایی تشکیل شده اند که برای ادامه حیات نیاز به خون رسانی دارند. اگر جریان خون رسانی در این سلول های استخوانی به خطر بیفتد یا کاهش یابد ، مواد مغذی به سلول ها نمی رسد و نتیجه آن از بین رفتن سلول ها است.

این زوال و مرگ سلول های استخوانی فرآیندی است که تحت عنوان استئونکروز شناخته می شود. علت اصلی تحلیل استخوان فک درمان های دندانپزشکی و استفاده از بی فسفونات است.


تاثیر درمان های دندانپزشکی در تحلیل استخوان

درمان های دندانپزشکی ممکن است به وخیم شدن ایم مشکل منجر شوند زیرا شرایط محیطی را برای رشد باکتری ها فراهم می کنند.

  • کشیدن دندان

این اقدام معمولاً به دلیل عفونت دندان و لثه انجام می شود. عفونت ها می توانند پس از کشیدن دندان گسترش یابند و باعث رشد باکتری ها در اعماق استخوان ها شوند. رشد باکتری در استخوان می تواند باعث التهاب شود و روی جریان خون رسانی در این نواحی تأثیر بگذارد.

  • جراحی های دندانی

این جراحی ها معمولاً برای درمان سایر بیماری های دهان مانند عفونت ها یا کاشت ایمپلنت انجام می شوند. روش های جراحی نامناسب یا عوارض جانبی که باعث ایجاد و گسترش باکتری ها می شود، جزو سایر علل تحلیل استخوان هستند.


تاثیر استفاده از داروهای بیس فسفونات در تحلیل استخوان

دارو های بیس‎ فسفونات‎ها روش های درمانی هستند که باعث ایجاد عوارض خاص در استخوان ها می شوند. آن ها خطر ابتلا به این مشکل را افزایش می دهند و هرچه بیشتر مصرف شوند، خطر ابتلا نیز بیشتر خواهد بود.

افراد که دچار بیمارهای زیر هستند معمولا برای مداوا از داروهای بیس فسفونات استفاده می کنند:

  • میلوم ملتیپل : سرطانی است که در گلبول های سفید خون ایجاد می شود.
  • سرطان های متاستاتیک : انواع سرطان هایی که که از اندام دیگری شروع شده اند، اما به استخوان گسترش می یابند.
  • پوکی استخوان : وضعیتی که استخوان ها در اثر از بین رفتن بافت شکننده می شوند و به طور معمول در نتیجه تغییرات هورمونی ، بالا رفتن سن ، کمبود کلسیم یا ویتامین D است.
  • کاهش تراکم استخوان : این بیماری نیز به تحلیل استخوان ربط دارد و اغلب پوکی استخوان با شدت کمتر محسوب می شود.

 

نحوه جلوگیری از تحلیل استخوان

بهترین راه کار برای جلوگیری از این مشکل ، رعایت بهداشت دهان و دندان و مراقبت های منظم است. و همچنین با انجام کارهای زیر می توانید به حفظ سلامت دندان ها کمک کنید.

  • دو بار در روز مسواک بزنید. بعد مسواک از آب کشی زیاد دندان خودداری کنید و اجازه بدهید تا فلوراید روی دندان باقی بماند.
  • از نخ دندان استفاده کنید.
  • مصرف ویتامین D و کلسیم را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
  • ترک سیگار

 

نحوه جلوگیری از تحلیل استخوان در بیماران خاص

بیمارانی که از داروهای ضد جذب قوی مانند آلندرونات (فوزاماکس) ، ریزدرونات (اکتونل و اتلویا) ، ایبندرونات (بونیوا) ، زولدرونیک اسید (رکلاست) یا دونوزوماب (پرولیا) استفاده می کنند ، آن را باید به اطلاع دندان پزشک برسانند.

دندان پزشکان برای بیمارانی که از درمان های ضد جذب قوی استفاده می کنند باید از روش های درمان بدون جراحی استفاده کنند.به عنوان مثال ، در صورت که امکان حفظ دندان وجود دارد، درمان ریشه (کانال ریشه) به کشیدن دندان ترجیح داده شود.

در صورت نیاز به کشیدن دندان ، از کشیدن کامل یا جراحی پریودنتال خودداری شود. (شاید بهتر باشد بعد از کشیدن هر دندان ، روند بهبودی آن مورد بررسی قرار گیرد)

 

روش های درمان تحلیل استخوان فک

روش های درمانی زیر رایج هستند:

پیوند استخوان

ایمپلنت یک گزینه مناسب برای جلوگیری از تحلیل استخوان است، ولی در صورتی که علائم تحلیل استخوان شدید باشد نمی توان کاشت ایمپلنت را انجام داد و ابتدا باید با پیوند استخوان پهنا و ارتفاع کافی برای کاشت ایجاد شود.

پیوند استخوان علاوه بر جلوگیری از تحلیل استخوان می تواند به رشد دوباره آن نیز کمک کند.

و بهترین گزینه های درمانی برای موارد خفیف عبارتند از:

کورتاژ یا خراشیدن لثه

این تکنیک جراحی شامل خراشیدن آرام بافت لثه و برداشت استخوان آسیب دیده است. ثابت شده است این روش می تواند برای درمان نتیجه بخش باشد.

آنتی بیوتیک ها

گرچه این بیماری اغلب ناشی از عفونت است اما به سختی با آنتی بیوتیک درمان می شود ، چون خون رسانی به استخوان کم یا غیر ممکن خواهد شدد و رسیدن آنتی بیوتیک ها به عفونت احتمالی را دشوار می کند. با این حال ، آنتی بیوتیک ها اغلب برای درمان موارد خفیف تا متوسط استفاده می شوند.

شستشو و مسکن های خوراکی

اگر این عارضه ناشی از پوکی استخوان باشد ، درمان هایی که هدف آن ها حفظ تراکم استخوان است ، شستشو و استفاده از مسکن های خوراکی می توانند موثر واقع شوند.

 

سخن پایانی

تحلیل استخوان فک زمانی بروز می کند که بخشی از استخوان های فک توسط لثه پوشیده نمی شوند و در صورت تداوم این حالت به علت خون نرسیدن به استخوان ها ONJ رخ می دهد.

این عارضه اغلب به علت کشیدن دندان بروز پیدا می کند. بیمارانی که از داروهای بیس فسفونات برای درمان پوکی استخوان یا درمان سرطان استفاده می کنند، می توانند در معرض ابتلا به استئونکروز قرار بگیرند.

بهترین روش برای جلوگیری از بروز علائم تحلیل استخوان فک ، رعایت بهداشت دهان و دندان و استفاده از روش های درمانی مناسب دندانپزشکی است که به حفظ دندان کمک می کند.


منبع: شرکت نخ دندان مینا

درباره ی چگونگی تولید کارتن لوازم خانگی

ویژگی های انواع کارتن لوازم خانگی

تنوع بالایی از کارتن ها برای بسته بندی کردن لوازم خانگی وجود دارد. به همین دلیل تقسیم بندی های مختلفی برای آن خواهیم داشت. موارد مختلفی در انتخاب نوع کارتن نقش دارند که از آن جمله می توان به نوع محصول و ابعاد آن اشاره کرد. با توجه به این امر می توان از کارتن های مختلفی استفاده کرد.

به طور کلی کارتن لوازم خانگی باید ویژگی های مختلفی داشته باشد. از جمله:

جلوگیری از فشار و ضربه
محافظت در برابر سرما و گرما
جلوگیری از تابش آفتاب
جلوگیری از نفوذ رطوبت
معرفی مناسب محصول و تولید کننده

طراحی چشم نواز و جذاب برای مشتریان


به عنوان مثال برای محصولاتی نظیر یخچال که ابعادی بزرگی دارند، معمولا از کارتن های چند لایه استفاده می شود. این کارتن ها استحکام بالایی دارند و به خوبی از چنین محصولاتی محافظت می کنند.

گزینه دیگری که بیشتر به عنوان کارتن لوازم خانگی کوچک تر به کار می روند ، کارتن های لمینتی هستند. این کارتن ها مقاومت خوبی دارند، به خوبی می توان طرح های مختلف روی آنها چاپ کرد، و از محصول در برابر عوامل خارجی محافظت می کنند.

کارتن دسته دار دیگر گزینه موجود است. از این کارتن ها بیشتر برای بسته بندی قطعات صنعتی استفاده می شود.


نکات کلیدی در کارتن لوازم خانگی

در تولید کارتن مناسب برای بسته بندی لوازم منزل رعایت برخی نکات ضروری است ؛ در ادامه به این موارد خواهیم پرداخت.

نوع درب بسته بندی

بسته بندی لوازم خانگی از نظر نوع درب به دو نوع تقسیم می شود. کارتن های یک درب که زمانی مورد استفاده قرار می گیرند که بخواهیم محصول را در نمایشگاه نمایش دهیم. اما کارتن های رایجی که هنگام خرید وسایل منزل به عنوان پوشش مورد استفاده قرار می گیرند ، از نوع بدون درب هستند.

این کارتن ها برای بسته بندی انواع لوازم منزل مانند یخچال ، فریز ، اجاق گاز ، ماشین لباسشویی و ماشین ظرف شویی استفاده می شوند. البته استفاده از این نوع کارتن ها در دنیای مدرن بسته بندی در حال منسوخ شدن است.

تعداد لایه های کارتن

نکته مهم دیگر در تولید کارتن ها ، تعداد لایه های آن است. بر این اساس کارتن ها به سه دسته ی کارتن 3 لایه ، 5 لایه و 7 لایه تقسیم می شوند.

کارتن لوازم خانگی بزرگ مهمولا از کارتن های 5 لایه ساخته می شود. کارتن ها 5 لایه دارای استحکام زیادی بوده و می توانند برای جابه جایی لوازم خانگی در یک مسافت طولانی هم مورد استفاده قرار بگیرند.

عموما شرکت های اتو بار نیز از کارتن های 5 لایه برای جابجایی لوازم خانگی استفاده می کنند. در این حالت باید برای جلوگیری از ایجاد آسیب ، لایه هایی از مقوا ، پلاستیک حبابدار یا نایلون های مقاوم را برای ایجاد فاصله در بین وسایل مورد استفاده قرار داد.

چاپ روی کارتن بسته بندی

از سوی دیگر چاپ روی کارتن بسته بندی لوازم خانگی نیز بسیار مهم است. زیرا این نوع از کارتن ها به دلیل استحکام خود تا مدت زیادی در انبار منازل یا فروشگاه ها برای استفاده در جابه جایی های آینده نگه داری می شوند. بنابراین یک چاپ باکیفیت بر روی کارتن بسته بندی می تواند تا سال ها در ذهن مانده و به برند سازی محصول کمک کند.

اندازه کارتن بسته بندی

یکی دیگر از نکات مهم در هنگام تولید و انتخاب کارتن لوازم خانگی این است که اندازه بسته بندی با اندازه وسیله تناسب داشته باشد. هر کارتنی در فهرست مشخصات خود دارای یک تلورانس است که میزان تحمل کارتن در برابر تغییر شکل را نشان می دهد.

بنابراین اگر کارتن لوازم خانگی از اندازه وسیله کوچک تر باشد تا زمانی به شما کار خواهد داد که تغییر ابعاد آن در اثر قرارگیری وسیله در حدود تلورانس قرار بگیرد. در غیر این صورت کارتن پاره شده و مقاومت خود را از دست خواهد داد. حدود تلورانس کارتن معمولا چند میلی متر است.

از سوی دیگر اگر  بسته بندی به قدری بزرگ باشد که فضای خالی زیادی در اطراف وسیله وجود داشته باشد، جابه جایی ها می تواند منجر به ایجاد آسیب در لوازم خانگی شود.

ظاهر بسته بندی

در مورد کارتن لوازم خانگی در ابعاد کوچک مانند اتو ، ظروف آشپزخانه یا سایر وسایل منزل ، علاوه بر جنس ، طراحی ظاهر آن نیز اهمیت ویژه ای دارد.

نکته ای که باید در مورد این دسته از لوازم خانگی به خاطر داشته باشید همین ظاهر جذاب و خلاقانه است؛ چراکه می تواند نظر مشتری را به سوی محصول شما جذب کند. خصوصا برای جعبه لوازم خانگی کوچک تر که تنوع بیشتری نسبت به لوازم خانگی بزرگ تر دارند، این خلاقیت در بسته بندی است که می تواند وجه تمایز و رمز موفقیت شما باشد.

این دسته از لوازم خانگی به دلیل وزن سبک خود نیاز به کارتن های خیلی محکم ندارند. البته این موضوع به این معنا نیست که کیفیت کارتن در بسته بندی مهم نیست. واضح است که در این مورد نیز کیفیت حرف اول را میزند.

به عنوان مثال کارتن لمینتی یکی از گزینه های عالی برای بسته بندی این محصولات است. چرا که می توان طرحی جذاب را روی کارتن چاپ کرد. این کارتن ها همچنین مقاومت خوبی هم دارند از کالا به خوبی محافظت می کنند.

انتخاب جنس مناسب

دبسته بندی به عنوان یک پوشش محافظتی از اهمیت بالایی برخوردار است. پوششی که باید در برابر انواع ضربه مقاوم بوده و بتواند وزن لوازم خانگی را تحمل کند. به همین دلیل است که یکی از مهم ترین بخش ها در تولید کارتن بسته بندی این لوازم  ، انتخاب جنس مناسب کارتن برای آن است. زیرا این کارتن ها مسئولیت سنگین حفاظت از لوازم خانگی با وزن زیاد و ارزش بالا را بر عهده دارند.

ماده اصلی در تولید کارتن بسته بندی

ماده اصلی در تولید کارتن بسته بندی انواع وسایل از جمله وسایل منزل ، کاغذ و مقوا است. تعداد لایه ها و جنس کاغذ می تواند بر روی استحکام کارتن و نوع چاپی که باید بر روی آن استفاده شود، تاثیرگذار باشد. رایج ترین کاغذ هایی که در ساخت کارتن استفاده می شوند، عبارت اند از:

  • کاغذ بازیافت
  • کاغذ مازندران
  • کاغذ لاینر
  • کاغذ سفید
  • کاغذ صنعتی کرافت
  • کاغذ تاپ وایت

کاغذ مازندران یکی از اصلی ترین مواد اولیه در ساخت کارتن 5 لایه و در نتیجه کارتن لوازم خانگی است. این نوع از کارتن به دلیل استفاده از چوب در تولید کاغذ استحکام بسیار بالایی دارد.

یکی دیگر از کاغذ های رایج در ساخت کارتن بسته بندی وسایل منزل ، کاغذ کرافت است. این نوع از کاغذ در رنگ های مختلفی تولید شده و به عنوان یک کالای وارداتی در ایران حضور دارد. کاغذ های کرافت به دلیل استحکام بالا و مقاومت در برابر نفوذ رطوبت ، یکی از بهترین انتخاب ها برای بسته بندی لوازم منزل سنگین مانند یخچال ، اجاق گاز و فریزر هستند.

به خاطر داشته باشید که جنس کارتن بسته بندی وسایل منزل باید به گونه ای باشد که در مسافت های طولانی و جابه جایی های مداوم به راحتی آسیب نبیند.


جمع بندی

لوازم خانگی ممکن است در طول عمر خود جابه جایی های زیادی را تجربه کنند. این وسایل از زمانی که از کارخانه به فروشگاه و سپس به منازل منتقل می شوند، مسافت های طولانی را برای رسیدن به مقصد طی می کنند. به همین دلیل بسته بندی آن ها و استفاده از یک کارتن باکیفیت در این فرایند بسیار مهم است.

کارتن هایی که برای بسته بندی این لوازم استفاده می شوند، باید بتوانند از این وسایل در برابر سرما و گرما ، تابش آفتاب ، رطوبت ، فشار و ضربه محافظت کنند. به همین دلیل جنس این نوع کارتن ها و استحکام آن ها بسیار مهم است.


منبع : شرکت کارتن سازی کارتن لاین

پیوند استخوان فک چیست؟


همانطور که قبل‌تر هم گفتیم ، عمل پیوند استخوان در صورت تایید پزشک معالج ، پیش از ایمپلنت انجام می‌شود. ابتدا فرد بیمار به دندانپزشک مراجعه می‌کند تا عفونت دندان تشخیص داده ‌شود.

در صورتی که شرایط برای ایمپلنت دندان مهیا باشد، این عمل مستقیما توسط پزشک انجام می‌گیرد؛ اما اگر استخوان زیر لثه دندان آسیب دیده باشد و به دلیل عفونت بالا شکسته و مستهلک شده باشد، قبل از آن ، ابتدا پیوند استخوان انجام می شود.

پیوند استخوان در ناحیه فک ، پیوندی است که در آن استخوان آسیب دیده از زیر دندان عفونتی خارج و استخوان جدید جایگزین خواهد شد. این استخوان جدید یا از بدن شخص مراجعه کننده یا از منابع خارجی به اندازه استخوان آسیب دیده در زیر لثه تامین می شود.

 

انواع پیوند استخوان فک

این پیوند با روش های مختلفی انجام می شود . این روش ها عبارت اند از :

سوکت گرافت

شایع ترین روش در پیوند استخوان ، سوگت گرافت است. هدف از این نوع پیوند ، محافظت از استخوان آلوئولار و جلوگیری از آسیب دیدن آن است. در این روش ، استخوان جدید را مستقیما داخل سوکت قرار می‌دهند و یک پایه محکم برای کاشت دندان ایجاد می کنند.

بعد از بهبود یافتن بافت این ناحیه ، سوکت در جای خود محکم می شود. بین 4 تا 6 ماه طول می کشد تا استخوان جدید با قسمت قبلی جوش بخورد و فرآیند ایمپلنت را بتوان آغاز کرد.

 

بلاک گرافت

در اثر تصادف یا ضربه محکم ، آسیب شدیدی به بخشی از فک و دندان وارد می شود و ممکن است استخوان آن قسمت از بین برود.

برای انجام پیوند استخوان فک در ایمپلنت ، پزشک از ناحیه پشتی فک ، مقداری استخوان خارج و در ناحیه آسیب دیده جایگذاری می کند. این جایگذاری با پیچی از جنس تیتانیوم محکم می شود و دندانپزشک بعد از ترمیم بافت استخوان و لثه، فرآیند ایمپلنت را انجام می دهد.

 

پیوند حفاظت از استخوان جانبی

گاهی استخوان فک بیمار به اندازه لازم پهن نیست که بتواند ایمپلنت را نگه دارد. به همین دلیل از استخوان خود بیمار برای افزایش پهنای فک استفاده می کنند تا این فرآیند ادامه یابد.

 

لیفت سینو

فک بالا به آن اندازه‌ای که باید پایدار و محکم نیست که بتواند به تنهایی ایمپلنت را نگه دارد. در این موارد ، از استخوان اسب برای انجام پیوند استخوان فک استفاده می شود.

استخوان اسب به دلیل شباهت های زیادی که با استخوان انسان دارد ، برای پیوند مورد استفاده قرار می گیرد. این جراحی در حفره سینوس انجام می شود تا استخوان بعد از پیوند بتواند بهتر رشد کند.

این نوع پیوند ممکن 4 تا 9 ماه طول بکشد و بعد از طی شدن این دوره و ترمیم بافت ها ، فرآیند ایمپلنت انجام می شود.


اهمیت پیوند استخوان در ایمپلنت

پیوند استخوان فک ، روشی رایج برای تثبیت بافت استخوان فک است. در حین جراحی ایمپلنت ، دندانپزشک یک سوراخ کوچک در استخوان فرد بیمار ایجاد می‌کند تا آن را نگه دارد.

یک پایه تیتانیومی کوچک در این سوراخ قرار می‌گیرد تا دندان مصنوعی روی آن سوار شده و محکم شود. برای جایگذاری این پایه تیتانیومی ، باید فک به اندازه کافی پهن و محکم باشد تا دندان مصنوعی روی آن سر نخورد و کج نشود.

در این مرحله اگر استخوان فک به دلیل عفونت تخریب شده باشد از پیوند استخوان استفاده می شود؛ زیرا اگر استخوان فک ترمیم نشود ، فشار وارده روی فک در اثر جویدن مکرر افزایش می یابد و می تواند به ایمپلنت دندان آسیب برساند. و نتیجه این آسیب دیدن نیز افزایش خطر شکستن آن است.

زمانی که دندانپزشک تشخیص می‌دهد بافت استخوانی فک برای نگهداری از ایمپلنت و تحمل فشار آن در دراز مدت، مناسب نیست پیوند استخوان در ایمپلنت را به بیمار پیشنهاد می کند.

استخوانی که برای پیوند تهیه می شود ممکن است از بدن اجساد ( قسمت فک جسد ) ، حیوانات ، خود فرد بیمار یا به صورت مصنوعی تامین شود. در بعضی موارد ، میزان آسیب به قدری بالا است که استخوان طبیعی انتخاب مناسبی نیست و دندانپزشک از استخوان مصنوعی برای پیوند استفاده می کند.

 

مراحل جراحی و پیوند استخوان در ایمپلنت

در یک جراحی کامل پیوند استخوان و ایمپلنت ، مراحل به صورت زیر است:

  • قبل از شروع جراحی ، ماده بیهوشی یا آرام بخش به بیمار تزریق می شود تا در حین عمل جلوی هرگونه درد و ناراحتی را بگیرد.
  • ابتدا دندان آسیب‌دیده و عفونتی از دهان خارج می شود.
  • برشی روی بافت لثه ایجاد می شود و استخوان زیرین آن قابل مشاهده است. اگر استخوان آسیب دیده باشد، مرحله بعدی انجام می شود. در صورت سالم بودن استخوان ، پزشک مستقیما به مرحله پیوند استخوان در ایمپلنت می رود.
  • برای انجام پیوند استخوان فک به اندازه استخوان آسیب دیده در زیر دندان ، از بدن خود شخص بیمار یا از طریق منابع خارجی ، استخوان جدید تهیه می شود.
  • دندانپزشک استخوان جدید را در حین عمل جراحی ، جایگزین استخوان مستهلک و تخریب شده می کند.
  • مدتی طول می کشد تا این استخوان جدید به اندازه ایده آل برسد و رشد کند تا دندانپزشک بتواند مراحل بعدی را جلو ببرد. این مدت زمان ممکن است تا چند ماه طول بکشد.
  • بعد از گذشت یک دوره درمانی ، استخوان تازه پیوند شده به رشد مناسب برای کاشت دندان جدید می رسد و فرآیند ایمپلنت آغاز می شود. به این ترتیب پیوند استخوان فک در ایمپلنت به پایان می رسد و بیمار مرحله بعدی درمان را شروع می‌کند.


منبع: شرکت نخ دندان مینا

موکت تافتینگ و ویژگی های آن

این موکت ها که به اسم موکت پرز بلند هم شناخته می شوند با دستگاه تافتینگ بافته می شوند. این دستگاه دارای سوزن هایی است که الیاف را از آستر رویی عبور داده و به آستر زیر قلاب می کند. این الیاف، پرزهای موکت تافتینگ را تشکیل می‌دهند. در مرحله بعدی آستر زیرین بوسیله چسب مخصوص به پشت موکت چسبیده می شود.

موکت تافتیگ با توجه به شکل و نوع پرز به انواع مختلفی تقسیم می شود :

  • موکت تافتینگ با پرز های حلقوی
  • موکت با پرز های قیچی شده
  • ترکیبی از هر دو

قیمت این موکت ها با توجه به کیفیت چسب استفاده شده ، نوع موکت تافتینگ (حلقه ای یا لوپ ، تافتینگ کات ، تافتینگ کات لوپ ) ، جنس الیاف موکت ( الیاف طبیعی یا مصنوعی ) و طرح و نقشی که بر روی موکت بافته می شود ، متفاوت است.

در ادامه این مقاله به بررسی مزایا و معایب این نوع موکت می پردازیم تا به شما در انتخاب بهترین کفپوش برای منزل و یا محل کارتان کمک کنیم.

مزایای موکت تافتینگ

این نوع موکت با توجه به ساختار و جنس متریال مزایای مختلفی دارد. برخی از مزایای این نوع موکت در ادامه بررسی خواهد شد.

لطافت بالای موکت تافتینگ

پرز های بلند این موکت و الیافی که در هنگام بافت از آن ها استفاده می شود باعت می گردد هنگام راه رفتن بر روی آن احساس آرامش و آسایش بیشتری را تجربه کنید. به دلیل این لطافت بالا ، موکت تافتینگ را می توان بهترین نوع موکت برای اتاق خواب معرفی کرد.

تنوع بالا و زیبایی ظاهر موکت

با توجه به شکل خاص بافت این موکت ها که با دستگاه تافتینگ و سوزن های خاص انجام می شود، ایجاد طرح مناسب با توجه به دکوراسیون مورد نظر شما به راحتی امکان پذیر است.

شما می توانید طرح دلخواه خود را انتخاب کرده و با هزینه ای مقرون به صرفه آن را جایگزین فرش در دکوراسیون خود کنید.

عایق مناسب حرارتی و صوتی

پرز های بلند ، ضخامت و نوع الیاف استفاده شده در موکت تافتینگ باعث شده که این نوع موکت گرما را در داخل خود نگه دارد و باعث گرمای کف اتاق شما شود. بنابراین بهترین انتخاب برای مکان هایی که کف آن سرد است محسوب می شود.

با توجه به اینکه سرما مدت بیشتری در محیط باقی می ماند ( خصوصا در قسمت کف ) ، موکت تافتینگ بهترین انتخاب برای محیط هایی است که گرمایش از کف ندارند. چرا که عایق حرارتی مناسبی است.

این نوع موکت همچنین عایق مناسبی برای صداست ؛ پرز های بلند و ضخیم موکت از پخش شدن صدا ها و مزاحت برای دیگران در هنگام حرکت یا جا به جایی وسایل جلوگیری می کند .

جایگزینی مناسب برای فرش

به دلیل ویژگی های مختلفی که موکت تافتینگ دارد، می تواند جایگزین زیبا و مناسبی برای فرش در اغلب خانه ها باشد. از جمله این ویژگی ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. پرز های بلند این موکت ها باعث ظاهری متفاوت نسبت به دیگر موکت ها می شود؛ ظاهری شبیه به فرش .
  2. در انواع طرح و نقش و رنگ متنوع تولید و عرضه می شود.
  3. قیمت موکت تافتینگ نسبت به فرش مقرون به صرفه است.

لازم به ذکر است که این موکت که با نام موکت فرشی یا فرش موکت هم شناخته می شود.

معایب موکت تافتینگ

این نوع موکت البته معایبی هم دارد که در ادامه به بررسی آنها می پردازیم.

بوی نامطلوب چسب

یکی از مشکلات موقتی این فرش موکت ها که پس از گذشت چند روز از بین می رود بوی بد چسبی است که هنگام نصب از آن استفاده می شود و ممکن است شما را اذیت کند. بنابراین اگر احساس کردید به این بو آلرژی دارید و یا ممکن است شما را آزار دهد، شاید لازم باشد چند روز بعد از نصب این نوع موکت در آن محیط نباشید تا بوی آن کاملا از بین برود.

آسیب پذیری بالا در فضاهای پر تردد

پرز های بلند و چسب های استفاده شده در موکت تافتینگ در اثر تردد و پا خوردگی زیاد ، از بین می روند. در این حالت حتی در صورت تعمیر یا ترمیم آن هم ممکن است موکت حالت اولیه خود را از دست بدهد. بنابراین این نوع موکت برای مکان های شلوغ و پر رفت و آمدی مانند راه پله ها مناسب نیست.

نظافت نسبتا دشوار

پرز های بلند و ضخامت موکت تافتینگ محل مناسبی برای جمع شدن گرد و غبار است. با تمیز کردن مستمر آن با جارو برقی یا بخارشو باید از انباشته شدن این آلودگی در میان پرز های موکت جلوگیری کنید.

البته نوعی موکت تافتیگ وجود دارد که ضد لک است. این نوع موکت برای اتاق کودکان مناسب است. با استفاده از این نوع موکت می توان از شست و شوی مکرر موکت جلوگیری کرد. البته با توجه به الیافی که در این نوع به کار می رود ، قیمت آن نسبت به نمونه های معمولی موکت بالاتر است.

در هر حال باید توجه داشته باشید موکت های پرز بلند و ضخیم نیاز به نظافت بیشتری دارند.

جمع بندی
موکت تافتینگ به خاطر پرز های بلند و طرح و نقش متنوعی در تولید آن به کار می رود، شباهت زیادی به فرش دارد و به راحتی با دکوراسیون محل زندگی و اتاق شما هماهنگ می شود. با این تفاوت که نسبت به فرش ، قیمتی مقرون به صرفه دارد. با توجه به همه ویژگی های گفته شده، این نوع موکت از محبوب ترین انواع موکت محسوب می شود.

پیشگیری و درمان بیماری های دهان و دندان

اهمیت مراقبت از دندان ها و دهان

دهان و دندان اغلب تحت فشار و کشش بسیاری قرار دارد. بنابراین برای آن که دندان ها سالم بمانند، نیاز به مراقبت دارند. به بیان شفاف تر هدف از مراقبت در تعریف پایه‌ای، به صورت منظم مسواک زدن و نخ دندان کشیدن، مراجعه منظم به کلینیک دندانپزشکی و پرهیز از استفاده زیاد از مواد غذایی مضر برای دندان است. پرهیز از خوردن بیش از حد شیرینی و دیگر خوراک های زیان آور امری حیاتی برای جلوگیری از بیماری های دهان و دندان است.

با این حال گاهی نیز مشکلاتی پیش می‌آید. حتی اگر شما به بهترین شکل از آنها مراقبت کنید باز هم احتمال ابتلا به بیماری های دهان و دندان به صفر نمی‌رسد. بنابراین داشتن اطلاعات کافی درباره بیماری ها و مشکلات شایع امری کلیدی است.

با داشتن این اطلاعات شما قادر خواهید بود که در صورت بروز هر مشکلی، اقدامی صحیح جهت رفع آن انجام دهید. اگر چه دندانپزشک شما می‌تواند به صورت اورژانسی بسیاری از این مشکلات را حل کند، اما مسئولیت در این باره در آخر با شماست. توانایی تشخیص نشانه های خطر بیماری های دهان و دندان به شما کمک می‌کند که در زمان بروز مشکل به موقع و صحیح نسبت به آن عکس العمل نشان دهید.

بهداشت دهان خوب می‌تواند فوایدی بیشتر از حفظ سلامت دهان و دندان داشته باشد. افرادی که بهداشت دهان را رعایت نمی‌کنند، ممکن است دچار مشکلات متعددی همچون عدم عزت نفس، مشکلات کاری، سختی های متعدد در محیط های آموزشی، ناراحتی های دهانی، مشکلات در زمان صحبت، تعذیه نامناسب، اختلال در بلع و … شوند. همچنین عدم توجه به بهداشت دهان می‌تواند در صورتی بروز مشکلاتی جدی‌تر چون سرطان دهان مانع تشخیص به موقع و تشدید بیماری شود.

برای حفظ بهداشت دهان راهکارهای مطرح شده مهم هستند؛ اما داشتن اطلاعات کامل تر در این مورد ضروری است. به همین دلیل در ادامه چند حوزه بهداشت دهان بیان می‌شود که می‌تواند به کسب اطلاعاتی بیشتر در این باره کمک کند.

  • بیماری های دهان و دندان کودکان

پوسیدگی دندان ها در دوران اولیه ی زندگی کودکان (ECC) موضوعی متمایز در حوزه ی بیماری های دهان و دندان می‌باشد. زمانی که در آغاز این مشکل پدیدار می‌شود، شاید لکه هایی را نزدیک خط لثه ها مشاهده کنید. این لکه ها شاید با پیشرفت فرسایش به رنگ قهوه ای درآیند. درمان به موقع برای کاهش فرسایش و پوسیدگی در این برهه ی زمانی از اهمیت بالایی برخوردار است.

قندهای به جا مانده روی دندان ها می‌توانند باعث این موضوع شوند. این قندها می‌توانند از شیر، آب میوه ها و یا غذاها باشند. چند نکته جهت برای جلوگیری از این مشکل در زیر بیان شده است:

– خوردن از طریق شیشه ی شیر را به وعده های غذایی محدود کنید.

– نگذارید کودک همراه با شیشه ی شیر بخوابد. شیر و یا آب میوه در طول خواب می‌تواند با احاطه کردن دندان ها باعث افزایش باکتری ها شوند.

– قبل از رشد دندان کودک، لثه های او را روزانه دوبار با پارچه ای تمیز و یا گاز نرم و ظریف تمیز کنید.

– پس از رویش دندان های کودک، با استفاده از مسواک مخصوص کودکان و آب دندان های او را تمیز کنید. از خمیر دندان تا زمانی که کودک به اندازه ی کافی رشد نکرده است که آن را قورت ندهد، استفاده نکنید.

– پس از یک سالگی دیگر از شیشه ی شیر استفاده نکنید.

  • بیماری های دهان و دندان زنان

زنان در برخی از برهه های زمانی زندگی خویش با موضوعات خاصی در بهداشت دهان و دندان خویش مواجه می‌شوند. در سن بلوغ، شروع قاعدگی می‌تواند همراه با درد دهان و یا تورم لثه ها همراه باشد. مخصوصاً زمان مواجه شدن با بلوغ زودرس، آن ها باید توجه خاصی به مراقبت از بهداشت دهان و دندان خویش بکنند. در زمان بارداری، تغیرات هورمونی و دیگر موارد می‌تواند تعادل عادی بدن زنان را از بین ببرد. این موضوع می‌تواند روی لثه ها اثر گذارد و مشکلات متعددی را همچون عدم تعادل در مقدار بزاق، یافت شدن گرانولوم(توموری از جنس جوانه های گوشتی) و… را ایجاد کند.

همچنین استفراغ های پی در پی نیز می‌تواند سلامت دندان ها را به خطر اندازد. بهترین راه برای جلوگیری از بیماری های دهان و دندان در این بره ی زمانی، توجه کافی به بهداشت آن ها و همچنین مشورت با دندان پزشک است.

زنان در دوران یائسگی و پس از آن نیز با موارد خاصی در حوزه ی بهداشت دهان و دندان مواجه می‌شوند. زمانی که زنان به سن یائسگی می‌رسند کمبود استروژن می‌تواند آنان را دچار خطر ابتلا به پیوره کند. همچنین بسیاری نیز دچار سندرم سوزش دهان (burning mouth syndrome) می‌شوند. این مشکل را می‌توان با سوزش های ناخوشایند همراه با احساس تغییر طعم ها توصیف کرد.

  • بیماری های دهان و دندان افراد سالمند

با افزایش سن افراد ممکن است که قدرت جویدن خویش را تا حدودی در حال کاهش بیابند. مخصوصاً اگر دندان ها را از دست داده باشند و یا از پروتزهای نامناسب استفاده کنند. همچنین ممکن است از داروهایی استفاده کنند که باعث خشکی دهان می‌شود. تمامی این مشکلات می‌تواند باعث سخت شدن بلعیدن شود که متعاقباً باعث تعذیه ناقص می‌شود. به علاوه، خشکی دهان به باکتری ها اجازه رشد و ایجاد بوی بد، مشکلات لثه و عفونت را می‌دهد. این بیماری دهان همانگونه که در سطرهای پایین خواهید خواند، می‌تواند باعث کاهش بهداشت دهان و دندان شود و فرد را دچار مشکلات متعددی کند.

بر اساس آمار مراکز جلوگیری و کنترل بیماری ها (CDC)، بیست و سه درصد از افراد بزرگسال بین ۶۵ تا ۷۴ سال دچار پیوره هستند.

انواع بیماری های دهان و دندان

همانگونه که در بالا نیز اشاره شد، برای جلوگیری از بیماری های دهان و دندان و همچنین تشخیص به موقع برخی از مشکلات و متعاقباً شروع درمان، آشنایی پایه ای با برخی از بیماری های دهان و دندان شایع، امری بسیار پر اهمیت است. در زیر به چندین مورد از آن ها اشاره شده است و درباره ی هرکدام از آن ها توضیحاتی را خواهید خواند:

  • پوسیدگی دندان

مراحل پوسیدگی دندان روندی آهسته دارد که می‌تواند توسط عواملی سرعت پیدا کند. پوسیدگی دندان زمانی اتفاق می‌افتد که باکتری ها روی سطح دندان ها برای مدتی طولانی باقیمانده و گسترش پیدا کنند. این باکتری ها اسیدی تولید می‌کنند که به آرامی مینای دندان را می‌خورد و باعث ایجاد حفره می‌شود. باکتری ها مخصوصاً پس از خوردن قند ها و نشاسته ها شایع هستند. بنابراین رژیم غذایی مناسب در جلوگیری از پوسیدگی دندان بسیار مهم است.

احتمال پوسیدگی دندان کاملاً وابسته به سبک زندگی افراد است. هرچقدر سطح بهداشت دندان شما بهتر باشد، شانس کمتری برای ابتلا به پوسیدگی دندان خواهید داشت. به هر حال، افراد مسن و کودکان به دلیل داشتن مینای دندان آسیب پذیرتر کمی بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند. اگر کودکان دچار پوسیدگی دندان شوند به زودی با رشد دندان های دائمی از این موضوع خلاصی می‌یابند. اما این موضوع به این معنی نیست که توجه به دندان ها برای آن ها امری بی اهمیت است.

بهترین رویکرد برای برخورد با این مشکل پیشگیری است. زمانی که پوسیدگی اتفاق می‌افتد، راهی برای معکوس کردن این روند وجود ندارد. تنها راه پرکردن و اصلاح آن دندان ها است. بنابراین مراقبت از آن ها پیش از پوسیدگی دندان امری حائز اهمیت است. مسواک زدن و نخ دندان کشیدن به صورت مرتب، توجه به مراجعه منظم به دندان پزشک و دوری از خوردن بیش از حد شیرینی ها در تمامی زمان ها باید مورد توجه قرار گیرد.

اگر شما دچار پوسیدگی دندان شده اید باید به دندان پزشک مراجعه کنید. اگر آن را به حال خود بگذارید تا بپوسد می‌تواند باعث عفونت و آبسه دندان شود. این دو مشکل می‌تواند درد بسیار زیادی را تحمیل کند و موجب ناخشنودی شما شود. به این دلیل است که حفط بهداشت دندان اصلاح به موقع از اهمیت بسیاری برخوردار است.

  • پیوره

پیوره یا پریودونتیت عفونت باکتریایی است که از دندان ها نشأت می‌گیرید. باکتری ها، بافت ها و اجزایی را که دندان را در جای خود نگه داشته اند را می‌خورد. در کل پنج مرحله در این بیماری وجود دارد که بدین معنی است که زمان و فرصت های بسیاری در اختیار بیمار است که از این روند جلوگیری کرده و آن را به عقب براند.

در طول مراحل اولیه ی ورم لثه و پیوره خفیف، این روند با بهداشت دندان مناسب و درمان فوری برای هر عفونت می‌تواند به عقب بازگردد. زمانی که بیماری وارد مراحل سوم و چهارم می‌شود، درمان نیز سخت تر می‌شود. بنابراین به خودتان بهترین شانس را برای درمان ساده تر دهید.

با پوسیدگی دندان البته هرکسی می‌تواند دچار مشکلات لثه شود. در حال حاضر، احتمال می‌رود که بیش از نیمی از افراد بزرگسال ایالات متحده دچار نوعی از مشکلات و عفونت های لثه باشند. افرادی که دارای بهداشت دهان و دندان کم هستند دارای بیشترین شانس خطر ابتلا به این بیماری ها و مشکلات هستند. همچنین افرادی که دچار مشکلات جدی سلامتی هستند، همچون بیماران مبتلا به دیابت نیز شانس بیشتری برای درگیر شدن با این بیماری دارند.

اگر لثه های شما به صورت غیرعادی دچار خونریزی می‌شود باید به دندان پزشک مراجعه کنید. این یکی از علائم بیماری های لثه است. احتمالاً شما برای درمان نیاز به آنتی بیوتیک ها خواهید داشت.

  • عفونت دندان

این مشکل زمانی اتفاق می‌افتد که ریشه ی دندان دچار عفونت و پر از باکتری می‌شود. این بیماری به عصب های دندان آسیب می‌رساند و باعث تحلیل بافت های کنار دندان می‌شود. ترک عمیق، شکستگی و حفره می‌تواند باعث این عفونت شود.

اکثر عفونت های شدید دندان باعث آبسه های پر درد برای بیمار می‌شوند. این بیماری دندان با عفونت صورت نیز همراه است. به هر حال، آبسه زمانی اتفاق می‌افتد که عفونت دندان وارد مراحل جدی تر می‌شود. تنها راه حل برای این بیماری دندان، درمان ریشه یا همان عصب کشی است. این درمان تا حدودی پیچیده و طولانی است. درمان ریشه ی دندان به بسیار پر درد بودن مشهور است اما واقعیت کمی متفاوت است. با استفاده از بی حس کننده بیمار درد بسیار کمی را تا درمان کامل دندان تجربه می‌کند.

برای انجام عصب کشی دندان پزشک با ایجاد حفره ای درون دندان از بالاِ اقدام به وارد کردن وسیله ای مخصوص درون آن می‌کند و آن را آنقدر تمیز می‌کند تا اینکه حفره ای در ریشه ی دندان ایجاد کند. سپس با استفاده از این حفره، وسیله ی مکش مانندی را درون آن می‌کند و بافت های عفونت کرده و عصب های آسیب دیده را خارج می‌سازد. در پایان نیز فضای خالی دندان با ماده ی مخصوص پر می‌شود.

  • فرسایش مینای دندان

این بیماری دندان بسیار متداول است و آن را می‌توان با تغییر رنگ سطح دندان توصیف کرد. این مشکل زمانی اتفاق می‌افتد که دندان در معرض مواد فاسدکننده ای همچون نوشابه های گازدار و شیرینی قرار می‌گیرد. اسید در این مواد مینای دندان را از بین برده و دندان را دچار لکه ها و تغییر رنگ می‌کند. در برخی از موارد، مسواک زدن بیش از حد نیز می‌تواند باعث این مشکل شود.

یکی از مواردی که می‌تواند به این روند فرسایش سرعت بسیار بیشتری بخشد، خوردن نوشابه های گازدار و پر از قند به صورت روزانه است.

همچون پوسیدگی دندان، شما نمی‌توانید موادی را که از بین رفته اند را بازگردانید، این به معنی آن است که پیشگیری بهترین راه در مقابل این بیماری دندان است. تا آنجا که ممکن است به جای این نوشیدنی ها از آب استفاده کنید. اگر از نوشیدن آب میوه ها لذت می‌برید، از این موضوع اطمینان حاصل کنید که پس از مصرف حتماً دندان هایتان را با استفاده از نخ دندان و مسواک تمیز و نوشیدن آن ها را به زمان های وعده های غذایی محدود می‌کنید.

  • خشکی دهان

این بیماری دهان همان گونه که می‌توان تصور کرد، به دلیل عدم وجود بزاق در دهان ایجاد می‌شود. دلیل این مشکل می‌تواند موضوعات متفاوتی باشد. اما معمولاً این بیماری دهان به عنوان یکی از عوارض جانبی برخی از داروها شناخته می‌شود. اگر شما دارویی را مصرف می‌کنید، برای اطمینان حاصل کردن از دلیل خشکی دهانتان می‌توانید از پزشک خود در این باره بپرسید. این بیماری دهان در افراد مسن نیز بسیار شایع است.

موضوع پر خطر درباره ی این بیماری دهان آن است که لثه و دندان ها رطوبت و پاکیزگی کافی و اساسی را که نیاز دارند دریافت نمی‌کنند. همچنین بزاق دهان کارکرد خفیف ضدباکتریایی نیز دارد و به پاک کردن آن ها از روی دندان کمک می‌کند. بنابراین بدون بزاق دهان، آن ها می‌توانند روی دندان باقی بمانند و به مینای دندان آسیب رسانند.

روش های حفظ بهداشت و پیشگیری از بیماری های دهان و دندان

همانگونه که در سطور بالا خواندید، دندان ها می‌توانند دچار مشکلات متعددی شوند. اما با توجه به بهداشت آن و مراقبت از دندان ها می‌توانید از اکثر این مشکلات جلوگیری کنید. شیوه های اساسی برای مراقبت از دندان به موارد زیر خلاصه می‌شوند:

  • مسواک زدن

در طول شبانه روز حداقل دوبار انجام اینکار از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. اگر می‌توانید پس از هر وعده ی غذایی مسواک بزنید. بهترین زمان انجام این کار ۳۰ دقیقه پس از صرف غذا است. این زمان به مینای دندان شما که در طول خوردن غذا به دلیل اسید، نرم شده است فرصت می‌دهد که دوباره سخت شود و در نتیجه در طول انجام این عمل آسیب نبیند. باید توجه کنید که این کار نقش تعیین کننده ای در جلوگیری از بیماری دندان دارد.

  • نخ دندان کشیدن

انجام این کار روزانه حداقل یک بار توصیه می‌شود. نخ دندان کشیدن مواد لای دندان های شما را که مسواک قادر به دسترسی به آن ها نیست، خارج می‌کند. نخ دندان کشیدن کمک بسیاری برای حفظ بهداشت دندان می‌کند. در هنگام استفاده از نخ دندان توجه به بهداشت آن مهم است و باید دقت کرد که یک قسمت از نخ دندان به صورت بیش از حد برای کل دندان ها استفاده نشود. همچنین باید شیوه صحیح نخ دندان کشیدن را رعایت کنید.

  • شستشوی دهان

شستشوی دهان را بیشتر برای تازه کردن دهان خود انجام دهید. شستشوی دهان در روز حداقل یک بار، باعث کشته شدن باکتری های بسیاری می‌شود که می‌توانند دندان های شما را دچار پوسیدگی کنند. شستشوی دهان به وسیله ی دهان شوی فلوراید می‌تواند از پوسیدگی دندان و عفونت ها به شدت جلوگیری کند. برای انجام این کار هم قبل و هم بعد از مسواک زدن می‌توانید وقت خود را اختصاص دهید و از این طریق به افزایش سطح بهداشت دندان خود کمک کنید.

  • غذا خوردن به شیوه ی صحیح

برای داشتن سلامت دهان و دندان باید خوردن غذاهایی را که دارای قند و نشاسته ها هستند، کاهش دهید. آن ها بیشترین اسید را درون دهان تولید می‌کنند و زمان بیشتری نیز درون آن باقی می‌مانند که می‌تواند باعث آسیب بیشتری نیز شود. مخصوصاً شیرینی های سخت مکیدنی به دلیل زمان بیشتر ماندن درون دهان بسیار مضر هستند.

  • مراجعه منظم به دندان پزشک

حداقل هر شش ماه یک بار به دندان پزشک خود مراجعه کنید. این به حفظ سلامت دهان و دندان شما کمک می‌کند. کنترل منظم و تمیزکردن تخصصی(جدای استفاده از مسواک و نخ دندان) برای حفظ بهداشت دهان بسیار اساسی است. همچنین در صورت تجربه کردن درد و یا دیدن خون درون دهان خود باید به دندان پزشک مراجعه کنید.



منبع: شرکت نخ دندان مینا